Fredag var fagbrevet i boks for Christine Høyven. Framo Services første kvinnelige CNC-operatør, håper både flere jenter og gutter får øynene opp for det spennende faget.
Selv hadde Christine Høyven en omvei innom frisøryrket før hun oppdaget CNC-faget.
«Det viktigste for meg i valget av nytt yrke var måten jeg ønsker å jobbe på. Jeg liker å være kreativ og er veldig opptatt av detaljer, samtidig som jeg trives godt med praktisk arbeid», forteller Christine.
Framo til enhver tid rundt 100 lærlinger totalt på våre 4 lokasjoner. Hvert år søkes det etter TIP-elever som vil ta CNC-faget hos Framo. Men helst skulle enda flere søkt læreplass som CNC-operatør, og faget er ukjent for mange ungdom.
Christine ble tipset av faren, som er verktøymaker. Etter å ha lest litt om yrket, søkte hun skoleplass ved Askøy videregående skole på Teknikk og industriell produksjon.
«Allerede første skoleåret var jeg så heldig å få utplasseringsplass hos Framo på Florvåg, og jeg skjønte fort at dette var noe jeg ville trives med. Som CNC-operatør jobber man i ideell arbeidshøyde, noe jeg ikke gjorde som frisør. I tillegg har man gode hjelpemidler til løft av tunge deler, så dette er et yrke man kan bli gammel i», poengterer Christine.
Med fersk fagbrev som CNC-operatør, kan hun nå få jobbe helt selvstendig. Men tiden som lærling har gitt innholdsrike dager, med oppgaver i den daglige produksjonen.
«En vanlig arbeidshverdag starter med at jeg mottar materialer og arbeidstegning av produktet jeg skal produsere. Jeg ser gjennom tegningen og planlegger hvordan arbeidet skal utføres, før jeg lager programmet som styrer maskinen i produksjonen. Her må jeg også ta hensyn til skjæreverktøy og skjæredata ut fra hvilket materiale det skal jobbes med. Og før jeg kan starte programmet, må jeg sørge for alt nødvendig verktøy er på plass og at det er registrert i maskinen med riktig diameter og lengde. Deretter bruker vi forskjellige måleverktøy for å kontrollere at vi treffer de toleransene, altså målene, som tegningen viser.»
Christine er glad hun fant veien inn i CNC-verdenen.
«Det er altså et veldig dårlig opplyst yrke, så jeg skjønner godt om det ikke er mange som søker læreplass som CNC-operatør. Vi lærer lite på skolen om faget. Jeg var så heldig å få utplasseringsplass hos Framo allerede som VG1-elev. Mange bedrifter prioriterer kun VG2-elever, og da er det vanskeligere å finne ut hva man vil når man skal velge fag på VG2», forteller Christine.
Nå håper hun mange søker seg denne retningen.
«Jeg tror det er viktig at elever får besøke bedrifter og en mulighet før de velger utdanning, til å se hvordan arbeidshverdagen faktisk er. Jeg er ganske sikker på at flere elever, og kanskje spesielt jenter, er mer åpne for å velge CNC-operatør og søke læreplass hos Framo når de ser de fine lyse og rene lokalene og hvordan yrket faktisk fungerer», avslutter den ferske CNC-operatøren.